Discusprolaps er ikke for kyllinger. Det er vanvittig smertefuldt og mange skal igennem perioder med morfin o.lign. bare for at kunne ligge ned. At sove er nærmest umuligt. Et af mange kinesiske lægeordsprog lyder: “Vi fødes bløde, bliver stivere og stivere, og tilsidst dør vi”. Jeg vil her tilføje: Medmindre at vi gør noget ved det!

Blandt de tilfælde jeg ser i klinikken, er der en overvægt af mennesker der sidder ned i lang tid af gangen, ofte i bil. De bliver stive!

Når du sidder ned, så er der en række muskler der bliver korte, og dermed spændte når du atter rejser dig op. Der er også en række muskler der bliver lange, og dermed “slatne”.., altså når du rejser dig op. Her følger en enkelt problemstilling ud af mange:

At sidde for meget kan forkorte hasemusklerne. Når de bliver korte, så trækker de bækkenet ned og bagud. Lændesvajet bliver udlignet og dermed vil fjedringen i lænderyggen blive mindsket. Samtidig bliver Psoas, som sidder på ryggen (men inde i maven), for kort og trækker lænden fremad. Jamen det burde jo udligne hase-problemet? Men nej. De to problem-muskler vil sammenlagt gøre ryggen uflexibel. Manglende bevægelighed imellem hvirvlerne kan ødelægge bruskskiverne.

Der er rigtig mange andre faktorer indblandet. Det korte af det lange er: fleksibilitet! Hold kroppen blød og smidig, for Jeg ser aldrig yoga-folk i klinikken!

Kropsterapi og Mindfulness København

http://www.christianwinding.dk

Kropsterapeut udd.v. Body-sds, Mindfulnessinstruktør