I min klinik for kropsterapi, ser jeg mange mennesker lider af noget jeg kalder “flad mave-syndrom”. Det er et trist selvbillede, som kan give bl.a. rygsmerter (og for højt blodtryk, nedsat immunforsvar, forstærke stress og angst o.m.a., men det er en anden historie).

Diafragma (vejrtrækningsmusklen) sidder fast på både brysthvirvlerne (T7-T12), lændehvirvlerne (L1-L3) og på de nederste ribben. For at beholde sin flade mave, er man nødt til at stoppe diafragmas naturlige bevægelse for at trække vejret højere oppe.

Hvis en muskel, og bindevævet i, og omkring musklen ikke bliver brugt i sin fulde udstrækning, så stivner den. Diafragma er en muskel der skal bruges og strækkes som alt andet væv i kroppen.

Flad mave-syndrom gør at diafragma mister sin flexibilitet og i begynder at kontrahere. Det bremser ryghvirvlerne og så skal de nederste lændehvirvler (L4-L5) kompensere for manglende bevægelse højere oppe.

Christian Winding – Kropsterapeut i Københavns centrum. Udd. bl.a. hos Body-sds og hos osteopat John Gibbons, Oxford University Sport.