Jeg sad forleden i hyggeligt selskab, da en person fortalte om en af sine bekendte: “Han har lige været igennem en traumatisk oplevelse, og alligevel står han der, og lyser af overskud”. 

Det fik mig til at tænke over, hvad det er, der gør det muligt at have overskud.

Kan du være tilstede med fuld opmærksomhed, ro og overskud, hvis du har hovedet fuld af bekymringer og ærgelser? Nej – vel… Ovennævnte person have haft bekymringer ovenpå en traumatisk oplevelse.

Med andre ord: Denne bekendte med det store overskud er simpelthen tilstede… i nuet.. eller i dette øjeblik. Hans hoved er ikke fyldt med tanker om fortid (ærgelser) og fremtid (bekymringer). Han har lukket værktøjskassen! .. Jeg skal prøve at forklare:

Måske er han så langt, at han har erkendt at: tanker findes ikke! .. Tanker er mentale konstruktioner, der dukker op i dit hoved og som, for manges vedkommende ødelægger deres liv.

Tanker er et værktøj til kommunikation, planlægning, ideer o.a. Men ligesom at det ikke er en god ide at tro, at hvis du bare åbner værktøjskassen og hælder altsammen ud over mursten og brædder, så vil huset bygge sig selv, så er det heller ikke en god ide at hælde tankerne ud over det hele og lade dem forme dit liv.. Du skal selv være kaptajn i dit hoved, ellers så begynder hovedet selv at løbe afsted, og tænke – nogen gange helt ude af kontrol.

Du skal være klar over at du tænker, og du skal også være klar over hvad du tænker. Når du er det, vil du lyse af overskud!