(S)gider du lige…?

Du har ca. 1,5 kg bakterier – forhåbentlig af en god kvalitet – i din tarm – Mmm..

Kineserne sagde allerede for 3000 år siden at maven er den primære hjerne. Det er der vi mærker følelserne. Herefter går hovedet igang med at forklare signalet fra maven.

Det er efterhånden kendt i videnskabskredse at der er mio. af neuroner i vores tarmsystem. Men hvis tarmen ikke får det rigtige brændstof, så er der åbenbart risiko for div. sygdomme, bl.a. angst og depression. 

Kvaliteten af det, der kommer igennem din tarm, skal jeg undlade at kommentere, men bare spørg, hvis du vil vide..

Mus der fik ødelagt deres tarmflora med antibiotika, viste i et forsøg tegn på depression. Det foregik sådan, at musene blev placeret i et basin, hvor de ikke kunne nå bunden. De mus der havde en normal tarmflora, svømmede rask afsted for at finde fast grund under fødderne. De andre mus, dem med ødelagt tarmflora gad ikke svømme nogen steder hen – de havde mistet modet.

Vi skal ikke undgå penicillin! Der er tidspunkter, hvor det er nødvendigt. Vi skal bare huske at supplere tarmfloraen med gode bakterier (yoghurt, cultura el. mælkesyrebakterier fra fx apoteket), når vi har været igennem en penicillinkur. Det ved man i de fleste andre lande. Når du rejser i fx. Italien eller Frankrig og får et mavetilfælde, hvor du mister dine 1,5 kg bakterier, eller du får en penicillinkur, så får du som regel også udleveret tabletter med mælkesyrebakterier. I Danmark er vi bare bagud… som sædvanlig..

Mennesker der lider af irritabel tarm har en øget frekvens i forhold til angst og depression.

Jeg har mødt personer der lider af forskellige udgaver af irritabel tarm. De har været igennem en, eller flere depressioner, og måtte gå til kontrol på hospitalet, for at sikre sig, at inflammationsniveauet ikke var for højt (læs: ikke for meget blod i afføringen). Jeg har mødt dem på forskellige meditations- og mindfulnesskurser, og disse personer lever nu symptomfrit, efter at de har mediteret i en længere periode.

Nu forsker man i, om det er (negative) tanker der kan øge inflammationsniveauet i kroppen, eller om det er en mangelfuld tarmflora der forstærker de negative tanker. Selv er jeg af den overbevisning at det går begge veje.

Nyd din sauerkraut (masser af gode tarmbakterier)!