Du bliver født blød. Så bliver du stivere og stivere, og så dør du..

Det ser lidt ynkeligt ud når fodboldspillere prøver at nå deres fødder med strakte ben, og bodybuildere prøver at få telefonen op til øret. Du kan sagtens gøre noget – måske bare ikke det du plejer!

Du er født med en muskeltonus.. Det betyder at dine muskelfibre står i en optimaltilstand for kroppen. Muskelfibrene kan kun trække sig sammen ved brug, og du kan selv trække dem fra hindanden igen. Ca. midtimellem sammentrækning og udstræk er din optimaltonus – den tonus der gør kroppen spændt nok til ikke at klaske sammen, men ikke så spændt at du låser.

Tungt arbejde, ensidigt arbejde, nogen siger syreholdig mad (bøfferne og rødvinen) samt stresshormoner får musklerne til at trække sig sammen. Musklerne får en ny, mere sammentrukket tonus.

Du bliver simpelthen mere sammentrukket med alderen. Du kan fx. se det på små børns fingre; i afslappet tilstand er de nærmest strakt ud. Se på dine egne fingre – de er bøjet sammen, og det er den vej det går.

Medmindre at du gør noget .. og her kommer fx. kropsterapeuten ind i billedet. Jeg har en stribe cykelryttere i min klinik og billedet er det samme: de er alle spændt over lænden. Når de sidder på cyklen er lænden det område, der spændes op og kun bliver bevæget i bitte små bevægelser. Det er det samme med musearm. alt for små – og alt for mange bevægelser i samme mønster.

Opblødning af musklerne, meget dybgående massage, sænkning af stressniveau og blodtryk, er altsammen med til få dine muskler til at vende tilbage til deres oprindelige tonus. Derudover kender jeg kun yoga og sandsynligvis også Pilates, som er bevægelsesformer/træning, hvor muskelfibrene bliver trukket fra hindanden – altså det modsatte af fitness, løb osv., hvor musklerne trækkes sammen. I yderste konsekvens: bodybuilderen.. Ikke rigtig blød og smidig, vel?