Engang var der en af mine venner, der kom til skade. Han havde vredet rundt på foden, og jeg spurgte hvad der var sket. “Der er vist røget et par ligamenter”  sagde han cool, og jeg ville ikke virke dum,  så jeg sagde bare “Nå nå, ok…”. Jeg vidste ikke hvad ligamenter var, og egentlig tror jeg heller ikke at han selv vidste det. Vi var teenagere og det galt om at holde masken.

Sener er forbindelsen mellem muskler og knogler. Ligamenter er ledbånd, der holder sammen på led, men uden at have forbindelse til en muskel (se billede). Man kan også sige at sener er med til kraftoverførsel fra musklerne, mens ligamenter er med til at holde sammen på led, og til at forhindre overdreven bevægelse.

Hvis fibrene i sener og ligamenter bliver beskadiget, så frigiver de stoffer, der skaber inflammation. Det er derfor at det hæver op når du forstuver foden. Inflammation er kroppens måde at reparere skaden på. Inflammationen udvider blodkarene, så genopbygnings materiale kan komme frem, og affald kan blive ført bort.

Kropsterapi og Mindfulness københavn

www.christianwinding.dk