Min far havde i længere tid et billede af Pia Kærsgård hængene over sit skrivebord. Han sagde at det var for daglig at minde ham om, at vi skal huske, hvor vi ender henne hvis, vi ikke passer på. En dag var billedet væk, og han forklarede at han og hans kone Bibi, ikke længere ville beskæftige deres hjerner med ondskab. Der skulle kun være skønne, smukke ting i deres hjem (det var der også), og ondskaben blev henvist til en times avislæsning hver dag. De var allerede dengang opmærksomme på, hvad der sker i hjernen. (læs mere:)

Når jeg mediterer, kan jeg sende bølger af snurren og prikken (energi? elektrisk spænding? Jeg ved det ikke) derhen i kroppen, hvor jeg gerne vil have, at det skal gå hen, og stoppe det igen, når jeg vil. Når jeg sender opmærksomhed til forskellige steder i kroppen, kan jeg få fx. min fod til fx. at snurre og prikke på kommando.

Jeg kan altså med hjernevirksomhed dirigere opmærksomheden hen til meget præcise områder af kroppen, og gøre noget med både stederne på kroppen og med .. “tanken” (det er vel egentlig ikke en tanke, for der er ingen ord, sætninger eller billeder i dem…).

Og hermed stiller jeg egentlig et åbent spørgsmål: Er det det healere gør ved kroppe? Altså lægger en hånd på et sted, hvorefter patientens opmærksomhed rettes mod stedet, som så begynder at arbejde med sig selv..? Det er ihvertfald en tanke værd i disse tider,  hvor flere snakker om at kroppen “kan selv”.

Hjerneforskeren Richard Davidson viste at når mennesker, der ligger i en hjerneskanner, bevæger fx. hånden, så aktiverer/øger de blodgennemstrømningen i det sted i hjernen, der styrer bevægelse af hånden. Det er jo egentlig klart nok.

Hvad der er mere interessant er, at hvis de samme mennesker nu kun tænker på at bevæge hånden – altså uden faktisk at bevæge den, så aktiverer de/øger de blodgennemstrømningen i det samme center i hjernen! Davidson viser i sine forsøg, hvordan vi ved øget blodgennemstrømning i forskellige centrer i hjernen, over tid, faktisk forstørrer centrene, samtidig med at vi mindsker andre centre ved ikke at bruge dem. Vi bygger simpelthen hjernen om! 

Det er værd at tænke på, hvordan vi mennesker opbygger hjernecentrer, der understøtter vold, vrede, bekymringer, ærgelser osv. ved at vi bruger netop de centre mere end andre centre i hjernen.

Overvej hvilke tanker du har flest af i dag: Planlægningstanker, ærgelser, bekymringer, vrede, frustrationstanker, glade tanker el.lign. og tænk så på at du har øget blodgennemstrømningen i de centre, der har med de tanker at gøre.

Kropsterapi og Mindfulness København

www.christianwinding.dk