Der kom en mand i min klinik for kropsterapi med store skuldersmerter. Han var faldet på cyklen og havde, indlysende nok ondt. Det gjorde ondt når han løftede armen, og han kunne ikke løfte den helt op. Men når jeg bad ham om at lægge nakken tilbage og kigge op i loftet mens han løftede, så kunne han løfte den højere op.

Min tese er at han, i faldet, havde fået et ryk i nakkehvirvlerne, der havde nedsat nervesignalerne til de muskler han skulle bruge til at løfte armen. Det ville blive svært at komme af med smerterne, og måske ville han skabe nogen nye smerter, for han var nødt til at kompensere og bruge alternative muskler for at løfte armen.

Han testede ikke positivt på diskus-protusion (se tidligere indlæg), så jeg løsnede og rettede hans nakke og kort tid efter kunne han løfte armen uden de store problemer.

Der findes behandlere der mener at alle skulderproblemer stammer fra nakken. Jeg hører til dem der mener at 8 ud af 10 skulderproblemer stammer fra nakken, og ud af 10 skuldertilfælde er nakken altid mere eller mindre impliceret.

Derfor vælger jeg at teste længde og muskelkraft, og også muskelreflekser for at se om nerveimpulserne er intakte.

Kropsterapeut Christian Winding – udd. hos osteopat John Gibbons, Oxford University Sports – og hos Body-SDS