Det er da noget af en påstand, men tænk lige over det.. uden at bruge ord. Vores sprogcenter er en fremragende værktøjskasse når vi skal kommunikere med omverdenen, eller forklare noget for os selv eller andre.

Når du forklarer noget, så kommer du det i arkivkasser i hjernen og dermed er bolden lagt død. Nysgerrigheden er væk, og tankerne kører løs med nye emner. Du mærker ikke efter, hvordan oplevelsen føles, og hvad den gør i kroppen – du prøver febrilsk at forklare, og samtidig undgå at mærke, for det er nok ikke rart! Min påstand er, at vi alle engang har kunnet mærke jordskælv og tsunamier, men så begyndte vi at tænke og forklare …

Værktøjskassen, sprogcentret er ikke særlig stort, men det har sandsynligvis overtaget styringen med dit liv. Alt skal forklares. Der skal helst ikke være for meget, der virker for fremmed for dig, for det skaber utryghed.

Du bruger sproget når du får en selvkritisk tanke, fx: “Hvorfor er jeg sådan en idiot?” Derefter går tankemønsteret ud på at forklare hvorfor du er sådan en idiot: “Nåh ja, det er fordi jeg aldrig kan finde ud af at…!” osv.

I virkeligheden prøver du at afvikle den negative tanke med en negativ tanke. Interessant… ik’?

Vi har alle sammen svært ved bare at registrere handlinger, oplevelser og reaktioner i os selv, som de er. Og ovenikøbet registrere dem med nysgerrighed og interesse.

Prøv at registrere dine tanker (hvad er det for en slags tanke jeg har nu..?) – uden at vurdere dem, men bare sådan – nysgerrigt..

Verdens bedste guidede  meditationer med Mark Williams:

Deeper Mindfulness: The New Way to Rediscover Calm in a Chaotic World

Kropsterapi og Mindfulness København